diumenge, 18 d’octubre del 2009

BMW, Nissan i Seat

Ja fa temps que es parla de crear pintures per a cotxes que puguin canviar en qüestió de segons a voluntat del propietari. Fins fa poc era ciència ficció però ara ja és una realitat i cada cop són més els que busquen pintures d’aquest tipus amb més prestacions i més propietats.

En aquest breu text us parlaré de tres bons exemples d’aquest tipus de pintures.


BMW: Ha creat el Chameleon Mini Cooper que, de moment, és el primer cotxe comercial creat amb pintura d’aquest tipus. No pots canviar el color d’aquest cotxe a voluntat, ja que és un tipus de pintura que canvia el color segons les condicions d’humitat i temperatura ambient en qüestió de segons. Està pensada perquè, per exemple, en un dia de pluja, sigui capaç de transformar el seu color en un de més lluminós per tal de que sigui més visible per els altres cotxes; mentre que en un dia assolellat, prendrà altres tonalitats per tal de reflectir millor la llum i, per tant, reduir la calor i la temperatura general del cotxe. Aquesta pintura comprimeix petites partícules magnètiques d’òxid de ferro que interactuen amb el camps magnètics de baix grau, per canviar l’espai que hi ha entre partícules, per tal de reflectir la llum de manera diferent i, així, percebre colors diferents.

Curiosament, aquesta pintura anomenada ‘FeintPaint’ ha estat dissenyada per una empresa espanyola anomenada Payola Forlids.



Nissan: Preveu que, vora el 2010, ja comercialitzarà un tipus de cotxe dotat d’una pintura especial. El color del cotxe el podrà canviar el conductor en qüestió de segons mentre condueix senzillament prement un botó.

Aquesta és una pintura anomenada paramagnètica. Abans de que el vehicle rebi les primeres capes de pintura, és necessari aplicar-li un polímer que conté partícules d’òxid de ferro paramagnètic.

Una corrent elèctrica continua ajusta la distància dels cristalls que hi ha entre les partícules de l’òxid de ferro. Aquest moviment dels cristalls fa que la llum hi incideixi de diferents maneres, fent possible així l’obtenció de qualsevol color visible per l’ull humà.

Amb el moviment magnètic dels cristalls, el color pot canviar dintre d’una gamma.

Aquesta pintura necessita una petita corrent elèctrica contínua, per tant, quan el cotxe estigués parat i mancat d’aquesta corrent, la pintura tornaria al seu color original, el blanc.

A més a més, han dotat aquesta pintura amb unes qualitats ‘d’autocuració’, de manera que pot ‘autorreperar’ petits defectes i rascades.


Seat: Aquesta empresa ha volgut fer un pas més en el que fa referència a les pintures per cotxes i ha revolucionat el concepte. Ha “passat” de la idea de pintura i treballa amb un material revolucionari electro-reflector que constantment s’adapta al seu entorn, ‘mimetitzant-se’ amb l’espai. Fa l’efecte d’ésser pràcticament transparent.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada