dissabte, 16 de gener del 2010

diderot i d'alembert



















L'Encyclopédie (Enciclopèdia, en català) fou un voluminós compendi de cone
ixements en francès a càrrec de Denis Diderot i Jean d'Alembert. És considerada un típic exponent del projecte de la Il·lustració. El seu nom original era L'encyclopédie, ou Dictionnaire raisonné donis sciences, donis arts et donis métiers (en català: L'enciclopèdia, o diccionari raonat de les ciències, arts i oficis).

Desenvolupament del projecte

La idea de publicar una enciclopèdia en francès neix de la influència i èxit editorial de la Cyclopedia or an Universal Dictionary of Arts and Sciences (1728) de Ephraim Chambers, així com de la publicació del Trevoux elaborat pels jesuïtes. Le Breton obté en 1745 una llicència per a efectuar una traducció al francès de l'enciclopèdia de Chambers. En 1747 li encarrega a DiderotD'Alembert l'elaboració editorial de la Encyclopédie. i

El projecte va ser molt atacat pel partit conservador de la cort i pels jesuites, fins al punt que -malgrat importants aliances com Mme. Pompadour o Malesherberbes- en van forçar la prohibició. Distanciat de Diderot, d'Alembert va dimitir. Però posteriorment es va imposar la solució que d'Alembert sempre havia propugnat: considerar d'alguna manera l'Encyclopedie un projecte d'interès nacional.[1] La monarquia, conscient dels inconvenients de la prohibició de la Encyclopedie (fugida del projecte editorial a l'estranger amb la consegüent pèrdua de capital i prestigi nacional, així com de control efectiu sobre els seus continguts) va permetre que proseguís de forma tàcita i molt vigilada fins que completès els diset volúmens de l'obra en 1772.


Redactors

Algunes de les persones més destacades que col·laboraren en el projecte foren:

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada