dissabte, 9 de gener del 2010

esfera


Em sap greu per la meva absència de entrades però a partir d’ara seré més constant, i començaré amb una entrada que fa temps que tinc a mitges, sobre l’esfera…

Com sempre la major part d’informació és recollida d’altres adreces d’internet.


Per començar faré un exposició d’unes definicions/explicacions de l’esfera.


La wikipèdia ens diu:

Una esfera (del grec σφαῖρα, «sfaira», que significa pilota. Col•loquialment l’anomenem bola o globus, per descriure un volum esfèric) és la superfície formada per tots els punts de l'espai tals que la distància (anomenada radi) a un punt determinat (anomenat centre) és sempre la mateixa, formant una estructura en tres dimensions. També es refereix al sòlid amb el seu volum contingut dins de la superfície anterior, amb aquest significat específic es fa servir la paraula bola.


L’ esfera, com a sòlid de revolució, es genera fen girar una superfície semicircular al voltant del seu diàmetre (Euclides, L.XI,def.14).

En Jorge Wagensberg diu:
La esfera protegeix perquè ofereix una mínima superfície per tancar un volum determinat. Quan totes les direccions de l’espai són equivalents (isotropia) la forma més probable és la simetria esfèrica. Hi a moltes formes que deriven de l’esfera: els ous, les llavors, fruites, etc.. La gran majoria de les fruites que es venen al mercat son de forma “esfèrica”.


En el diccionari dels símbols de Jean Cheavalier-Alain Gheerbrant i diu:
Esfera: L’esfera ha simbolitzat des de les cultures arcaiques la perfecció i la totalitat.


La noció d’esfera i de moviment orbicular domina sempre i expressa la perfecció. Si a un ser se’l concep com a perfecte, se l’imaginarà simbòlicament com una esfera.


És el mateix simbolisme del cercle en l’ordre dels volums, dona el relleu, la tercera dimensió a la significació del cercle. “La totalitat celest-terrena s’expressa meravellosament en la parella cub-esfera. En l’arquitectura apareix en la forma del quadrilàter coronat per l’esfera. Aquesta està reduïda d’ordinari a semiesfera, com en el cas de les copules, o el quart d’esfera, com en el cas de les closques dels ”àbsides”.



Com de costum us adjunto uns links força interessants que en certa manera tracten de l’esfera:

http://tec.nologia.com/tag/esferas/ (mireu sobretot un article que s’anomena “l’esfera més perfecta”).


http://www.gtcdigital.net/noticias.php?id=106 (aquesta és un pel complexa però especialment interessant).

http://www.decopasion.com/noticias_decoracion/bulli_taller_esferificacion (ciència i cuina)

http://www.cocineros.info/mundial/product.php?productid=4763 (ciència i cuina)



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada